BMD Başkanı Öncel: Kira artışları memleket meselesi haline geldi, mevzuat değişmeli
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, ticari alan kiralarındaki fahiş artışların perakende sektörünü zorladığını belirterek, yasal düzenlemeye çağrı yaptı.
Kira sorununda kritik eşik: Bakan Şimşek’in açıklaması markaların taleplerini doğruluyor
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı kira düzenlemeleriyle ilgili mesajın, ticari kiralar hakkındaki taleplerini bir kez daha doğruladığını ifade etti. Öncel, ticari alan kiralarıyla ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklaması, bu konunun sadece markaların sorunu olmaktan çıktığını ve artık bir memleket meselesi haline geldiğini gösteriyor. Dolayısıyla daha fazla gecikmeden mevzuatın gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
“Mevzuat Gözden Geçirilmeli”
Markalar için kira bedellerinin en büyük maliyet kalemlerinden biri olduğunu belirten Sinan Öncel, perakende sektörünün şu anki en büyük sorunlarından birinin fahiş kira artış talepleri olduğunu söyledi. Özellikle 10 uzatma yılını dolduran kontratlarda yüzde 500'ü bulan kira artışlarıyla karşılaştıklarını kaydetti.
Öncel, mevcut mevzuatın kiracıların pazarlık gücünü büyük ölçüde ortadan kaldırdığına değindi. Çünkü 10 yıllık uzatma dönemini tamamlayan kira kontratlarında mülk sahiplerine sebepsiz fesih hakkı verildiğini, bu durumun kiracıları güçsüz bir konuma düşürdüğünü söyledi. Bir mağazanın dekorasyonu ve diğer masrafları için büyük yatırım yapan kiracının, çoğu zaman mülk sahibinin şartlarını kabul etmek zorunda kaldığını belirten Öncel, bu durumun tüm kiracıları etkilediğini vurguladı.
Özellikle düşük kâr marjı ile çalışan markalar ve ülke genelinde birçok mağazası bulunan indirim marketlerinin ciddi şekilde etkilendiğini söyleyen BMD Başkanı, bu sorunun çözümünün ancak yasal bir düzenleme ile mümkün olacağını savundu. Bu kapsamda ilgili bakanlıklara talepte bulunduklarını ve Bakan Mehmet Şimşek’in açıklamalarının bu husustaki haklı taleplerini gözler önüne serdiğini dile getirdi.
AVM Verimlilik Endeksi Yıllık Yüzde 58 Arttı
Bunların yanı sıra Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi’ne göre, eylül ayında yıllık büyüme oranı yüzde 58 artış gösterdi. Enflasyondan arındırılmamış verilere göre endeks 3.371 puana yükseldi. Eylül için açıklanan yıllık enflasyon oranının yüzde 49,38 olduğu düşünüldüğünde, metrekare verimlilik endeksindeki bu artışın enflasyonun üzerinde gerçekleştiği görülüyor. Türkiye genelinde AVM’lerde kiralanabilir metrekare başına düşen ciro ise eylülde 12 bin 852 lira olurken, İstanbul’da bu rakam 15 bin 192 lira, Anadolu’da ise 11 bin 292 lira olarak kaydedildi.